A Nõ és a Társadalom című havilapot 1907-ben indította a Feministák Egyesülete, azzal a céllal, hogy pártoktól független módon, de nem politikamentesen hangot adhasson a választójoggal még nem rendelkező magyar nőknek. A lap megalapítására Bédy-Schwimmer Rózsa javaslatára született 1906. március 10-én közgyűlési határozat. Afeminista nõmozgalom hivatalos folyóiratát Bédy-Schwimmer Rózsa szerkesztette 1913-ig, távozása után 1914-ben a lap címe A Nő lett, s ettől kezdve módosult szerkesztői koncepcióval jelent meg egészen 1917-ig.

Az újság két állandó melléklettel jelent meg: a Feministák Egyesülete Hivatalos Közleményei és a Nőtisztviselők Országos Egyesülete Hivatalos Értesítései. Legfontosabb témáik a választójog, a nők oktatása, az anyaság kérdései, a prostitúció, a politika,de közöl szépirodalmat, illetve kisszínes híreket is. Glosszáiban frappáns reakciókat közölt az aktuális sajtó egy-egy vitatható cikkére, állítására. Ezen kívül szerveztek ismeretterjesztő előadásokat, nyelvtanfolyamokat is, sőt ingyenes állásközvetítő szolgálatot működtettek. Rendszeresen közzé tették a nőmozgalom és nőtörténet fontos dokumentumait.

 

Források és további irodalom:

Antoni Rita: A Nő és a Társadalom mai szemmel
Kereszty Orsolya: "A Nő és a Társadalom" a nők művelődéséért (1907-1913)
Kereszty Orsolya: A női szerepek tematizálása A Nő és a Társadalom című folyóiratban (1907–1913)
Czeferner Dóra: „Kávéházakban, klubokban, olvasókörökben kérjük A Nô és a Társadalom lapot!”. Egy folyóirat a nôk egyenjogúságáért
Elekes Irén Borbála: A századforduló feminista folyóirata. A Nő és a Társadalom (1907-1913) - pp. 40-48.   

noestars cimlap
Digitalizált lapszámok
(
A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma)

no cimlap
Digitalizált lapszámok
(A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma)

Free business joomla templates